Пам'ятка водію при дорожньо-транспортній пригоді (ДТП)

Пам'ятка водію при дорожньо-транспортній пригоді (ДТП)

У цій статті ми розбирались в тому, як має діяти водій після виникнення ДТП.

Список дій, що має запам'ятати кожен водій при ситуації, коли сталася ДТП.

Негайно зупиніть транспортний засіб і включіть аварійну світлову сигналізацію. Не переміщуйте автомобіль після ДТП, інакше можливі проблеми з оформленням довідки співробітниками Управління безпеки дорожнього руху Національної Поліції України(далі УБДР).

Надайте долікарську медичну допомогу постраждалим, прийміть необхідні заходи для запобігання загоряння автомобілів.
Встановіть знак аварійної зупинки відповідно до вимог правил дорожнього руху (знак встановлюється на відстані 15 метрів від транспортного засобу в населеному пункті і 30 метрів – за межами пункту).


Зателефонуйте в свою страхову компанію (номера телефонів вказані в страховому полісі). Фахівці компанії пояснять, що і як робити далі. Якщо у вашому страховому полісі зазначений аварійний комісар, то можете дочекатися його приїзду, він допоможе вирішити багато питань.
Викличте інспектора УБДР на місце ДТП, при необхідності викличте швидку медичну допомогу (дивіться телефони нижче). Якщо автомобіль не може рухатися своїм ходом, також викличте евакуатор. Якщо у автомобіля в результаті ДТП виявилося заблокованим хоча б одне колесо, то викличте кран-маніпулятор, так як навантаження на платформу звичайного евакуатора може стати неможливим.


Запишіть по можливості дані свідків події (П.І.Б., адреса проживання, контактні телефони, марку та реєстраційний номер автомобіля і т.п.).
Прийміть всіх можливих заходів для збереження слідів і предметів, що відносяться до події, а також прийміть заходи до організації об'їзду місця ДТП.
Якщо рух інших транспортних засобів став неможливим, звільніть проїжджу частину, попередньо в присутності свідків склавши схему положення транспортного засобу, слідів і предметів, що відносяться до події.


Повідомте іншим учасникам ДТП серію і номер вашого страхового поліса, а також найменування, адресу і телефон вашої страхової компанії, при цьому не приймайте на себе зобов'язань по оплаті заподіяної шкоди. Попередьте інших учасників ДТП про те, щоб вони не починали ремонт своїх транспортних засобів до проведення їх огляду страховою компанією.

Спільно з іншими водіями, причетними до події, заповніть повідомлення про ДТП, згідно з інструкцією, що додається до полісу разом з бланками повідомлень (після роз'єднання бланків кожен водій заповнює також зворотний бік сповіщення).

Не підписуйте документи, що містять незаповнені і не прокреслені рядки, пункти і т.п., вимагайте у інспектора УБДР заповнення або перекреслення даних рядків.

Уважно ознайомтеся з «схемою ДТП» і при наявності неточностей або відсутності важливих з вашої точки зору фактів зробіть про це запис в схемі ДТП перед своїм підписом, не підписуйте порожній бланк «схеми».

Інспектор УБДР повинен видати Вам довідку про участь у ДТП із зазначенням переліку пошкоджень Вашого транспортного засобу. Уважно огляньте автомобіль на предмет пошкоджень і простежте, щоб співробітник УБДР описав всі пошкодження і вніс в кінці опису пошкоджень фразу «можливі приховані дефекти», якщо є хоч найменша підозра на такі. Якщо цього не зробити, то страхова компанія не сплатить нічого зайвого, крім того, що буде описано в довідці з УБДР.

Якщо на місці ДТП складається Протокол про адміністративне правопорушення відносно будь-якого з учасників ДТП, вимагайте у інспектора УБДР його копію, вимагайте від інспектора УБДР включення до протоколу відомостей про свідків події (пасажири вашого ТЗ є повноправними свідками, навіть якщо вони є вашими близькими родичами) .
Вимагайте у інспектора УБДР розбірливо вказати його прізвище, ім'я, по батькові, посаду та звання в Протоколі, а також зробити запис у Протоколі про точну дату, час і місце розгляду справи про адміністративне правопорушення (група розбору ДТП).
Телефони для виклику інспекторів УБДР Нацполіції на місце ДТП:
Універсальний телефон для дзвінків з міських телефонів: 102
Універсальний телефон для дзвінків з мобільних телефонів: 112
Львівська служба порятунку ( пожежників - 101, швидкої допомоги - 103 та ін.): +38 (032) 239-02-62


Замовити евакуатор за оптимальною ціною у Львові чи області ви завжди зможете в нашій компанії.

Просто занотуйте наші номери телефонів, що є на сайті та тримайте їх в телефоні чи автомобілі. Перед завантаженням автомобіля на платформу евакуатора, вам необхідно пред'явити водієві наступні документи:

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • водійське посвідчення або паспорт громадянина України.


Якщо автомобіль знаходиться в користуванні, то додатково необхідна довіреність на право керування транспортним засобом (можна в рукописній формі). При відсутності цих документів евакуювати автомобіль ми не маємо права. Таким чином, ми не займаємося переміщенням транспортних засобів, які, наприклад, загородили Вам виїзд з двору.
Якщо Ви не можете з якихось причин супроводжувати транспортний засіб, то можна виписати довіреність на водія евакуатора, ми самі перевеземо автомобіль за вказаною адресою.